Allergén anyagokat tartalmaz, de erről magyarul nem tájékoztatják a fogyasztókat – ez derült ki a Milka egyik népszerű termékéről. A cég már intézkedett, de a boltokban és az otthonokban még lehetnek veszélyes darabok.
Az élelmiszerbiztonsági hatóság tájékoztatása szerint a Mondelez Hungária Kft. visszahívja a boltokból a Milka vaníliaízű croissaint 50 grammos kiszerelésű termékét. A cég egy rutinellenőrzés alkalmával fedezte fel, hogy a termékek egy része nem tartalmaz magyar nyelvű jelölést, így az allergénekről sem tájékoztatja a hazai fogyasztókat – figyelmeztet a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság.
Ez különösen veszélyes lehet, mivel a pékáru többféle allergént is tartalmaz, köztük búzát, tejet, tojást és szóját. Emellett nyomokban földimogyoró, diófélék és szezámmag is előfordulhat benne – mindez azonban csak idegen nyelven szerepel a csomagoláson, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent az érzékeny vásárlók számára.
Milka vaníliaízű croissaint 50 grammos kiszerelés
Fotó: Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság
A visszahívás a Milka vaníliaízű croissaint 50 grammos kiszerelésű termékeit érinti, amelyek minőség-megőrzési ideje 2025. május 1.
A Mondelez az Nemzeti Közbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Hatósággal (NKFH) együttműködve saját hatáskörben azonnal intézkedett a problémás tételek ügyében, megkezdték a forgalomból a kivonását és a fogyasztóktól a visszahívást. A cég tájékoztatása szerint a termékeket visszaszállítják, és csak a megfelelő magyar címkeelemekkel ellátva kerülhetnek vissza a boltok polcaira.
Mit tegyen, ha ilyen terméket vásárolt?
Az érintett fogyasztókat arra kérik, hogy semmiképpen ne fogyasszák el a termékeket. Két lehetőség közül választhatnak:
- Vigyék vissza a vásárlás helyére, ahol visszatérítik az árát.
- Vegyék fel a kapcsolatot a Mondelez vevőszolgálatával a 06 80 200 500 ingyenesen hívható telefonszámon vagy a mondelez.hu@mdlz.com e-mail címen.
A súlyos allergiás reakciók akár életveszélyesek is lehetnek, így a gyártók különös felelőssége, hogy minden terméken feltüntessék a potenciálisan veszélyes összetevőket a helyi nyelven.