A gyümölcsfogyasztás kétségkívül az egészséges étrend egyik legfontosabb alappillére, sokak mégis olyan akadályba ütköznek a hétköznapok során, amely megnehezíti ennek betartását. Ezek közül az egyik legbosszantóbb az tud lenni, amikor egy banán pillanatok alatt bebarnul és trutyis állagúvá válik, miután megszabadultunk a héjától, ez pedig sokak számára nem, hogy visszavesz a fogyasztási kedvből, de egyenesen undorodnak is tőle.
Ennek azonban vége.
A gyümölcssaláták új korszakba léphetnek, köszönhetően egy brit biotechnológiai vállalatnak, amely kifejlesztette a banánt, amely hámozás után akár 24 órán keresztül friss marad. A Norwich-i székhelyű Tropic nevű cég kutatói ugyanis olyan genetikai módosítást hajtottak végre a gyümölcsön, amely gátolja a barnulásért felelős polifenol-oxidáz enzim termelődését. Az eredmény:
egy banán, amely a hámozás és szeletelés után is hosszabb ideig sárga és friss marad, nem válik nyálkássá vagy pépessé.
„Nincs többé nyálkás, barna banán!” – jelentette ki Gilad Gershon, a Tropic vezérigazgatója. Elmondása szerint a módosított banán ízben, illatban és állagban teljesen megegyezik a hagyományos változattal, csupán lassabban oxidálódik, így új lehetőségeket nyit a feldolgozott gyümölcsök piacán – szúrta ki a Daily Mail.
Szó sincsen hagyományos génmódosításról
A Tropic által alkalmazott eljárás eltér a hagyományos génmódosítástól (GMO), mivel nem adnak hozzá idegen genetikai anyagot, hanem csupán az adott gyümölcs saját génjeit módosítják precíziós génszerkesztéssel. A vállalat már engedélyt kapott a banán értékesítésére a Fülöp-szigeteken, Kolumbiában, Hondurasban, az Egyesült Államokban és Kanadában is, az első szállítmányok pedig már márciusban megérkeznek ezekbe az országokba.
A Tropic nemcsak a banán barnulásának lassításán dolgozik, hanem egy olyan változaton is, amely lassabban érik be, így tovább marad zöld.
Jelenleg minden három tonna termesztett banánból csak egy kerül boltokba, a többit kidobják, mert idő előtt megromlik.
A vállalat tervei szerint a etiléntermelés csökkentésével – amely hormon felelős a banán sárgulásáért – csökkenthetők a pazarlás és a szállítási költségek. A kutatók emellett egy olyan banán fejlesztésén is dolgoznak, amely ellenállóbb a különböző betegségekkel szemben, amelyek már több banánfajtát is kipusztítottak.
„A banán a világ legkedveltebb gyümölcse, de komoly kihívásokkal néz szembe a termesztés és a szállítás terén” – mondta Eyal Maori, a cég tudományos vezetője. Mivel a banán steril, nem lehet hagyományos módon keresztezni más fajtákkal, így a génszerkesztés az egyetlen módja annak, hogy fenntarthatóbbá tegyék a termesztést. „A mi technológiánk lehetővé teszi, hogy a banán természetes védekező mechanizmusait kihasználva növeljük a betegségekkel szembeni ellenállását és a terméshozamot” – tette hozzá.
A fejlesztések célja, hogy a jövőben is biztosított legyen a banán fenntartható termesztése és ellátása világszerte. Ahogy Gershon fogalmazott: „felgyorsítjuk a természetes evolúciót.”