- Az epehólyagrák korábban 50 éves kor alatt nagyon ritkán alakult ki.
- Hogyan függ össze a bélflórával a kevéssé ismert ráktípus?
- Mit tehetünk, hogy csökkentsük az epehólyagrák esélyét?
Az epehólyagrákos esetek száma az utóbbi tíz évben megduplázódott a fejlett világ országaiban a 24 és 49 éves kor közötti felnőtteknél. Erről a kevéssé ismert ráktípusról sokkal kevesebb szó esik, mint a bélrákról, mellrákról vagy tüdőrákról, melyek szintén egyre gyakoribb 50 alatt.
Ami nagyon aggasztó az orvosok számára, hogy az agresszív epehólyagrákos esetek száma különösen a nők körében emelkedett meg, és főként azoknál, akiknek van gyermeke. (Ahogy az epekő kialakulása is gyakoribb esetükben.) A tudósoknak vannak elképzeléseik arról, mért pont az epehólyagrákos esetek száma ugrott meg ennyire, és azt is, mihez lehet köze ennek. Szerencsére arra is adtak jó tanácsokat, hogyan csökkenthetjük a kevéssé ismert ráktípus kockázatát 50 éves kor alatt.
Mi az epehólyagrák?
Az epehólyag egy alma méretű szerv a máj mellett. Elsődleges feladata az epe tárolása, amit a máj termel. Akkor ürül ki az epe a hólyagból, amikor zsíros ételt fogyasztunk. Ilyenkor a gyomorba kerül, és segíti az emésztést.
Évezredeken át az ember ritkábban evett egy nagy étkezést – néhány naponta –, így szükségünk volt egy nagy löket epére, hogy azt megemésszük. A máj ugyanis egyszerre nem tudott volna eleget termelni. Ezért alakult ki az epehólyag. Ma már nincs feltétlenül szükségünk az epehólyagra ahhoz, hogy megfelelően működjön az emésztésünk, sőt néha még betegséget is okoz.
Az epehólyagráknál az epehólyag sejtjeinél fejlődik ki genetikai mutáció, ami rosszindulatú sejtburjánzást indít el. Naponta nagyjából három embert diagnosztizálnak epehólyagrákkal, és általában ez agresszív ráktípus.
Melyek a legnagyobb rizikótényezők az epehólyagráknál?
Van néhány különös tény az epehólyagrákkal kapcsolatban:
- Az esetek 71 százalékában nőknél alakul ki a betegség.
- Ötször gyakoribb azoknál a nőknél, akiknek született gyereke.
- Azoknál a nőknél, akiknek epeköve van, az epehólyagrák esélye 2-3-szor nagyobb.
Ennek hátterében az állhat, hogy az ösztrogén női nemi hormon növeli a koleszterinszintet az epében, ezzel párhuzamosan csökkenti az epehólyag összehúzódásainak erősségét. Emiatt kristályok alakulhatnak ki az epéből, és létrejön az epekő. Emellett a várandósság alatt az epehólyag mérete is megnő.
„Ha valakinek epeköve van, nem jelenti azt, hogy biztosan epehólyagrákja is lesz, de növeli a kockázatot” – mondta Dr. Shahid Farid sebész. Ahogy az is, ha valakinek a családjában előfordult már epehólyagrák. De más rizikótényezők is vannak az örökletes hajlamon és a nemen kívül: az elhízás és a dohányzás – ahogy más ráktípusoknál is – szerepet játszik a betegség kialakulásában, különösen fiatalabb korban.
Milyen tünetei vannak, mi a kezelése és mekkora a túlélés esélye az epehólyagráknál?
Sajnos az epehólyagráknak korai stádiumban szinte semmilyen tünete nincs. Ha valami jelezheti, akkor a fáradtság és talán némi alhasi érzet, de ezek könnyen más betegségekre, életmódra is foghatók.
Amikor már megjelennek a tünetek a betegség későbbi szakaszában, azok az epekövesség jeleihez hasonlók:
- Fájdalom a has jobb felső, borda mögötti pontján
- Sárgaság
- Fogyás
- Hányás
- hányinger
Gyakori, hogy az epehólyagrákot az epekő-eltávolításkor veszik észre, amikor eltávolítják az egész epehólyagot. A betegség 5 éves túlélése 60-70 százalék. Ha már áttétet képezett a nyirokcsomókba, ez már csak 30 százalék, ha más szerveket is megtámadott, 5 százalék alatti. Az epehólyagrákot műtéttel és kemoterápiával kezelik.
Hogyan csökkenthetjük az epehólyagrák kialakulásának esélyét?

Az epehólyagrák megelőzésében segíthetnek a fermentált ételek, melyek jótékony hatással vannak a bélflórára
Ahogy más ráktípusoknál, úgy az epehólyagráknál is sokat tehetünk az életmóddal a megelőzésért, a kockázatok csökkentésére.
- Egészséges testsúly elérése és megtartása.
- Együnk olyan ételeket, melyek táplálják a bélflóránkat.
- Kerüljük az olajban sült, zsíros ételeket és cukros üdítőket.
- A kutatások szerint az epehólyagrák megelőzésében is segíthet az olyan étrend, ami a vérnyomás egészséges szinten tartását elősegíti: zsírszegény fehérje, bab, olajos magvak, kevés só és cukor fogyasztását javasolják.
- Rendszeres testmozgás az epehólyagrák esetében is segíti a kialakulás esélyének csökkentését.
Forrás: The Telegraph, fotó: Getty Images, Unsplash
The post Ez a kevéssé ismert ráktípus is a bélflórához kapcsolódik – Miért egyre gyakoribb 50 alatt és nőknél? first appeared on Marie Claire.