- A só és bors elmaradhatatlan párosa mellett jó pár különleges ételízesítő van, amik elképesztő mélységet és karaktert adhatnak ételeinknek.
- A manapság sokat emlegetett umami íz számos izgalmas hozzávalóval elérhető: a miso paszta, a szardella vagy a parmezán is ilyen lehet.
- Mutatjuk a legjobb ételízesítőket, amiktől azonnal jobb lehet minden étel, ami a konyhából kikerül!
A magyar konyha leginkább a só-bors-paprika szentháromságára épít, pedig bőven van élet ezeken az alapvető ételízesítőkön túl is. Ha igazán karakteres és különleges „umami” ízeket akarunk elérni, válogassunk az alábbi ételízesítők közül. Olyan jolly joker ételízesítőket hoztunk, amelyek mindig kisegíthetnek minket a konyhában, és egészen új dimenziókat nyithatnak meg az ízekben.
Érdemes lehet kísérletezni velük, ha szertetnénk továbbfejleszteni házi konyhaművészetünket, vagy ha csak új ízekkel dobnánk fel a megszokott fogásokat.
A legjobb ételízesítők, amiktől minden finomabb lesz
Mutatjuk tehát azokat a különleges ételízesítőket, amik azonnal feldobnak bármilyen fogást. Találunk köztük egészen meglepő ételeket, – sokan bizalmatlanak lehetnek például a szardellával – és olyan ismertebb hozzávalókat is, mint mondjuk a parmezán sajt.
Ezekből tényleg érdemes lehet mindig betárazni otthonra, hiszen még a legegyszerűbb ételekből is fejedelmi fogást alkothatunk velük. Jöjjenek a legjobb ételízesítők!
1. Parmezán
A parmezánt sokan ismerik, de általában csak tészták tetejére reszelve fogyasztják. Pedig a parmezán az egyik legjobb ételízesítő! Karakteres, enyhén földes, diós ízvilágával feldobhatja a rizottókat és szószókat, vagy akár a leveseket is. Ráadásul nemcsak reszelve használhatjuk: főzzük a parmezán keményebb külső „héját” mártásokba és levesekbe az igazán mély, pikáns ízhtásért.
2. Szardella (vagy szardella paszta)
Tudjuk, valószínűleg sokan megriadnak a szardella vagy szardellapaszta használatától, pedig kis mennyiségben egyáltalán nem ad mindennek elnyomó halas ízt ez a csodás ételízesítő. A szardella a klasszikus Cézár-saláta dresszingjének és sok más salátaöntetnek is alapköve, de nyugodtan beletehetjük olaszos tésztaszószokba is az umamis, sós ízért.
3. Miso paszta
A miso paszta a japán konyha egyik legjellemzőbb hozzávalója, amely tulajdonképpen fermentált szójababból készül. Ma már szerencsére nálunk is egyre több helyen beszerezhető ez a jolly joker alapanyag, ami vitathatatlanul az egyik legjobb ételízesítő. A miso ráadásul rendkívül sokoldalúan felhasználható!
Szuper ázsiai levesekbe, mártásokba, de akár misos vajat, sőt, misos süteményeket is készíthetünk. Csodás ízkaraktert ad a marinádoknak és dresszingeknek, tényleg lehetetlen vele mellényúlni.
4. Balzsamecet
Salátákra locsolva valószínűleg sokan kótoltak már balzsamecetet, de valójában sokkal több mindenre használhatjuk ezt a csodás hozzávalót. A balzsamecet szuperül passzol salátákhoz, sajtokhoz és húsokhoz is, így akár marinádokba és öntetekbe is belekeverhetjük.
A hagyományos ecettel ellentétben a balzsamecet nem annyira savanyú, sőt, még egy kis édeskés beütése is van, emellett sokkal selymesebb az állaga is – nagyon különleges és izgalmas ételízesítő!
Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images
The post Ettől a szokatlan hozzávalótól minden étel jobb lesz first appeared on Marie Claire.