Csökkentették a gluténmentes kenyérfélék áfáját Spanyolországban

5 months 7
ARTICLE AD BOX

A dél-európai országban ezzel egységessé vált a különböző kenyérféléknél alkalmazott áfa, mivel a hagyományos kenyér után eddig is a legkedvezményesebb, 4 százalékot számolták, ugyanis alapvető élelmiszernek számít, csakúgy mint például a tej, a tojás, a zöldség és a gyümölcs.

A döntés előzménye, hogy egy sütőipari vállalat beperelte a spanyol adóhivatalt, mert az nem fogadta el, hogy a benyújtott adóbevallásban nem 10, hanem 4 százalékos áfát számoltak termékeikre.
A vállalat kifogásában azzal érvelt, hogy az Európai Unió Bíróságának ítélkezési gyakorlata megállapítja, hogy a hasonló árukat és szolgáltatásokat áfa szempontjából azonosan kell értékelni.

A spanyol legfelsőbb bíróság a cég javára döntött arra hivatkozva, hogy a spanyol áfatörvény nem tesz különbséget, és nem határozza meg azokat a tulajdonságokat, amelyek alapján eltérő áfakulcsot kellene alkalmazni. Továbbá ez a gyakorlat ellenkezik az Európai Unió Bírósága által meghatározott semlegesség elvével is, mert az adókulcsok közötti különbségnél az átlagfogyasztói szempontokat is figyelembe kell venni – tette hozzá a bíróság.

(MTI)

Tovább a teljes bejegyzéshez